POSJET HEČ-U

Danas su učenici Osnovne škole Vladimira Pavlovića bili u posjeti HE Čapljina. Pri dolasku imali su predavanje od strane djelatnika elektrane koji su ih upoznali s radom same elektrane koja je počela s proizvodnjom električne energije 1979.godine. Tako su učenici mogli uočiti dva agregata snage po 240 MW gdje se potencijalna energija vode pretvara u kinetičku energiju turbine koja se konačno u generatoru pretvara u električnu energiju. Osim vlastite proizvodnje, elektrana radi i u pumpnom načinu rada, kada pumpe vraćaju vodu iz donjeg u gornji kompenzacijski bazen i pri tom koriste jeftiniju energiju iz električne mreže. Nadamo se da će ovaj posjet u nekim učenicima pobuditi želju da prilikom upisa u srednju školu izaberu tehnički smjer. Zahvalili smo se djelatnicima HEČ-a na gostoprimstvu i radujemo se skorom ponovnom dolasku.

Opširnije

PROJEKT "ZELENA REVOLUCIJA"

Naša škola sudjeluje u projektu „Zelena revolucija“ koji je pokrenut od strane društva ZEOS eko – sustav ovlaštenog partnera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

Cilj projekta je izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e- otpada u školama. Edukaciju za učenike od 6. do 9. razreda će vršiti nastavnici biologije: Sanja Malić, Tanja Zurovac i Igor Petrina.

Sakupljanje e- otpada će se vršiti u periodu od 2.03.2022. do 04.05.2022. Za pravilno odlaganje e – otpada škole su dobile kante u koje će učenici moći odložiti isti.

Osim što će učenici sudjelovati u prikupljanju e – otpada, uključiti se može i lokalna zajednica, firme koje žele svoj e – otpad pravilno predati na ime Osnovne škole Vladimira Pavlovića. Pravna lica popunjavaju nalog ulaskom na link : ZEOS eko-sistem | Gdje sa e-otpadom, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e -otpad. Usluga preuzimanja je besplatna.

E- OTPAD je naziv za sve stare ili pokvarene elektro uređaje koji inače rade na struju ili baterije, kao što su mobiteli, električne igračke, daljinski uređaji, ventilatori, printeri, kuhala, tipkovnica, skeneri, monitori, tableti, miševi…

Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e – otpada, bit će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme (pametna ploča, projektor i IT oprema za učionicu informatike). Natjecanje traje do 04.05.2022. godine kada će biti vršeno i preuzimanje e – otpada.

Pozivamo sve naše učenike na sudjelovanje u zaštiti životne sredine. Svoj električni i elektronski otpad pravilno odložite u kantu u našoj školi.

 

 

 

 

Opširnije

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

U našoj školi i ove je godine obilježen Dan ružičastih majica, međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, 23.veljače 2022. (posljednja srijeda u mjesecu veljači).

Sve je potaknuto događajem koji se je 2007. godine dogodio u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu. Doživio je tada izrugivanje i verbalno nasilje vršnjaka. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana spontano dolaziti u školu identično obučeni u ružičaste majice kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Iako se tijekom cijele školske godine na satima razredne zajednice naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem.

Bullying – termin preuzet iz engleskog jezika (ovako ga definira Američko psihološko društvo: Bullying is a form of aggressive behavior in which someone intentionally and repeatedly causes another person injury or discomfort. Bullying can take the form of physical contact, words or more subtle actions) je i kod nas uobičajen naziv za vršnjačko nasilje. Pri čemu je bully termin kojim se označava osoba koja vrši takvo nasilje nad drugima.

Radi se o konstantnom obliku agresivnog (fizičkog ili verbalnog) zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca.

Ova vrsta nasilja može imati i svoj suptilniji oblik koji je teže prepoznati, pogotovo ako žrtva pati u sebi, ne govori o tome što joj se događa niti odraslima, niti svojim vršnjacima.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu (u ovo ubrajamo i nedozvoljeno objavljivanje nečijih slika, video zapisa ili javno vrijeđanje i negativno komentiranje drugih osoba).

Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami (pogotovo učenici mlađe dobi) ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja.

Učenici naše škole, kako matične, tako i područnih odjela, obilježili su ovaj dan sa svojim učiteljima i učiteljicama, nastavnicima i nastavnicama, došavši u školu u ružičastim majicama i noseći bedževe s porukama protiv nasilja te razgovarajući i izrađujući postere i plakate na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Pedagoginja Blanka Karamatić organizirala je u suradnji s nastavnicom engleskog jezika Martinom Jurković-Rako prigodan program u školskoj knjižnici. Učenici su na početku programa podijelili svoja iskustva s vršnjačkim nasiljem u školi, a zatim je skupina učenika šestih i devetih razreda odigrala kratku predstavu na temu vršnjačkog nasilja koju su pripremili s nastavnicom Martinom. Uslijedio je razgovor o iskustvima učenika i predstavi, prilikom kojeg su se učenici složili da je psihološko nasilje najgori oblik nasilja jer ostavlja trajne posljedice i uništava samopouzdanje žrtve takvog oblika nasilja. Također su složno zaključili kako svaki oblik nasilja treba prijaviti jer skrivanjem zapravo pomažemo nasilnicima.

Učenica 6.razreda, Matea Šimović napisala je i pročitala pjesmu na temu prevencije vršnjačkog nasilja, koju je ovom prigodom pročitala. Ovu pjesmu je i uglazbila Paola Bulum, također učenica 6.razreda. Nakon toga su učenici zapjevali himnu UNICEF-a protiv vršnjačkog nasilja. Veliki broj učenika naše škole je dostavio likovne radove na temu vršnjačkog nasilja koji su tijekom programa u školskoj knjižnici prikazani u obliku prezentacije na projekcijskom platnu. Na kraju programa održan je kviz znanja na temu vršnjačkog nasilja, u kojem su snage odmjerili učenici šestih razreda, te pokazali zavidno znanje.

 

 

 

 

 

 

Opširnije

VALENTINOVO

Veljača je u našoj školi obilježena kao podsjetnik da su ljubav, poštovanje i uvažavanje važni svaki dan te da svi to zaslužujemo. Tijekom mjeseca veljače učenici su sa svojim učiteljima ukrašavali školu, vrata učionice, panoe, izrađivali prigodne predmete, realizirali valentinovsku radionicu (5.razredi), pisali ljubavne stihove na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Na inicijativu članova Vijeća učenika u školi je organizirana ljubavna pošta. U školskoj knjižnici je postavljena kutija „škrinja ljubavi i prijateljstva“ u koju su učenici od 5. do 9. razreda ubacivali pisma svojim simpatijama i prijateljima. U tjedan dana je pristiglo mnogo pisama. Na toliko iščekivani dan, 14. veljače, „poštar“ je pisma podijelio učenicima po razredima. Ljubavna i prijateljska pošta izmamila je mnogo osmijeha danas!
S R E T N O  V A M  V A L E N T I N O V O !!!
Svim Valentinama, Valentinima, Tinama i Tinovima želimo sretan imendan.

Opširnije

OBILJEŽAVANJE DANA SIGURNIJEG INTERNETA U NAŠOJ ŠKOLI

Učenici naše škole su zajedno sa nastavnicom informatike jučer obilježili Dan sigurnijeg interneta. Kroz prezentaciju su naučili koje su to opasnosti na koje nailazimo na internetu kao i načine zaštite te pravila ponašanja na društvenim mrežama. Centar za sigurni internet otvorio je kviz u kojem su učenici sudjelovali u izvlačenju nagrada odgovarajući na pitanja o sigurnosti na internetu.

Opširnije

POZIV NA SUDJELOVANJE U KVIZU - OBILJEŽAVANJE DANA SIGURNIJEG INTERNETA - 8.2.2022.

Dan sigurnijeg Interneta, jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Prilika je da se podsjetimo zašto je biti dobro informiran kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prijevara.

Vođeni zajedničkim uspjehom ostvarenim kroz suradnju prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu.

Natjecanje će se sastojati od online kviza s pitanjima vezanim za sigurno korištenje Interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2022., dana 8. veljača, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sustav aplikacije za online natjecanje generirati pobjednike kviza među djecom koja su točno odgovorila na 80% i više pitanja.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu. Sponzori su za sretne dobitnike osigurali nagrade kao što su mobiteli, tablet, anti-theft ruksaci, antivirus BitDefender licence i druge vrijedne nagrade.

 

 

Uputstvo za djecu:

1.) Posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;

2.) Dana 08.02. 2022. godine od 09:00 do 19:00 sati posjetiti web stranicu www.sigurnodijete.ba i registrirati se za kviz;

3.) Zabilježiti svoj jedinstveni kod pristupa kvizu;

4.) Riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;

5.) Osvojiti jednu od vrijednih nagrada!

 

 

Zajedno za bolji internet!

Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

Opširnije

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Dan sjećanja na holokaust međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve holokausta, genocida europskih Židova kojeg je nacistička Njemačka sprovodila između 1941. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

I naša škola se na prigodan način uključila u obilježavanje ovog dana. Učenici 9-ih razreda su nazočili satu povijesti na temu holokaust. Nakon prezentacije , posjetili su online muzej u Auschwitzu i za kraj provjerili znanje uz igricu kahoot. Učenici su pokazali veliko zanimanje za ovu temu .
"Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet."

 

Holokaust -a prva tri mjesta osvojili su ?

 

Opširnije