22.ožujka - Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Povodom Svjetskog dana voda naša škola sudjeluje u međunarodnom eTwinning projektu „Gledam more, slušam more i volim more“. 

Projekt je počeo 1.ožujka i trajat će do 2. travnja 2021. g. Projektom je obuhvaćeno obilježavanje Svjetskog dana voda, 22. ožujka. Osnovni cilj projekta je razvijanje ekološke svijesti kod djece predškolske i mlađe školske dobi i potreba za očuvanjem voda/mora, živog svijeta u njima, kao i usvajanje znanja o korisnosti mora i rijeka za život čovjeka. Kroz istraživačke, literarne i likovne radionice učenici će razviti kompetencije i usvojiti znanja na suvremen i zanimljiv način, surađujući s vršnjacima iz zemlje i drugih regija.

Opširnije

DAN OČEVA

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni.
U Americi se Dan očeva počeo obilježavati već 1910. godine, a kod nas se počeo obilježavati krajem 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Danas se slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne na isti datum. Kod nas se obilježava 19. ožujka, na Dan sv. Josipa, koji je uza sve ostalo i zaštitnik očeva.
Najstariji zapis koji govori o ocu i Danu očeva je pismo dječaka Elmesa iz starog Babilona koji je svom ocu prije više od 4000 godina zaželio dobro zdravlje i dug život.
Dan očeva izvrsna je prilika da se očevi osvrnu na svoju ulogu u obitelji, a suprugama i djeci da im berem riječju hvale iskažu zahvalnost na njihovoj prisutnosti i potpori u životu. Jer, istraživanja provedena na temu životnih vrijednosti ukazuju kako djeci tijekom odrastanja očevi stavovi u životu , ali i prema vjeri postaju važniji nego majčini.

Opširnije

OD SRCA ZA POTRESOM POGOĐENA PODRUČJA R HRVATSKE

Učenici IX.razreda OŠ Vladimira Pavlovića sudjelovali su u humanitarnoj akciji za pomoć stanovništvu na područjima Hrvatske koja su razorena potresom. Darovali su higijenske i prehrambene potrepštine. Pakete humanitarne pomoći uručili smo Crvenom križu Čapljine te će ih krajem mjeseca ožujka organizirano dostaviti na područje grada Gline i okolnih mjesta.

Opširnije

Međunarodni dan žena

Svake godine, 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena. Obilježavanje Međunarodnog dana žena, svoje korijene vuče iz 1908. godine, kada je više od 15 tisuća žena marširalo ulicama New Yorka, zahtijevajući pravo na glasovanje, pravo na veće plaće, skraćenje radnog vremena i ostalo.

Naša škola osnivač je međunarodnog eTwinning projekta "International Women's Day" u kojem kao partneri sudjeluju i škole iz Turske.

Opširnije

NARUKVICE PRIJATELJSTVA

Učenici 7.d razreda sa razrednicom Željanom Luburić su početkom korizme sudjelovali u humanitarnoj akciji te postali prijatelji humanitarne udruge „Mali dom“ . Naručili su narukvice za cijeli odjel uključujući i razrednicu želeći da ih narukvice podsjećaju na „Mali dom“ i da pruže ruku prijateljstva onima kojima je zbilja potrebna a ujedno i zadrže prijateljsko ozračje u učionici.

Opširnije

Dan ružičastih majica


Dan prevencije vršnjačkog nasilja u svijetu se obilježava dugi niz godina, a sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi prijatelji, postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dana, 24.02.2021. godine , u znak podrške i opredijeljenosti za nenasilje, djelatnici i učenici obukli su ružičasto.

Opširnije