20. 11. - MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Predstavnici Vijeća učenika su obilježili Međunarodni dan djeteta. Napravili su prigodni pano, istaknuli su određena dječja prava te ih povezali s o d g o v o r n o s t i m a.

Učitelji/ce trećih razreda i pedagoginja su u suradnji realizirali pedagošku radionicu na temu : Dječja prava i odgovornosti. Djeca su ostvarila svoje PRAVO NA IGRU i zabavili se slagajući Puzzle (povezivanje prava i odgovornosti) i igrajući igru memory baziranu na dječjim pravima.

U navedenu aktivnost su uključene Područna škola Gabela i Područna škola Gablela – Polje.

Sva dječja prava opisana u Konvenciji povezana su i jednako važna. U djetinjstvu je najveći dio odgovornosti za njihovo osiguravanje u rukama odraslih, koji stoga imaju odgovornost promišljati što je najbolje za djecu u nekoj situaciji, što je presudno za njihovu zaštitu, i osiguravanje poticajnih uvjeta za rast i razvoj.

SRETAN ĆEŠ BITI SVIJETE KAD USREĆIŠ DIJETE!

SRETAN MEĐUNARODNI DAN DJETETA žele djelatnici Osnovne škole Vladimira Pavlovića.

 

 

Opširnije

SVJETSKI DAN MISIJA

"Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi."
                                                                                                                  Majka Terezija


Učenici naše škole su sudjelovali u obilježavanju svjetskog dana misija. Prikupljeni novac smo uplatili na račun udruge „Kolajna ljubavi“. Udruga je osnovana s ciljem pomaganja najugroženijim kategorijama stanovništva kako u Hrvatskoj , Tanzaniji, tako i u svijetu.
Veliko hvala našim učenicima.

 

Opširnije

Edukacijom protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje. Trgovina ljudima podrazumijeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti dio tog procesa. 

Kad čujemo da je netko žrtva trgovine pomislimo na otmicu, međutim češće se radi o regrutiranju prijevarom.

Cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade kroz eksploataciju. 

Za vrbovanje se sve češće koristi internet.

Internet mladi sve više koriste za uspostavu i održavanje različitih odnosa: ostvaruju, razvijaju i održavaju odnose online, izmjenjuju poruke, objavljuju svoje riječi, fotografije i snimke, prebacujući veliki dio druženja i života u cyber prostor. Navedeno predstavlja i veću  opasnost od vrbovanja s obzirom da su vrbovatelji vrhunski prevaranti i vrlo lako prikrivaju svoj identitet. Lažno se predstavljajući na društvenim mrežama vrbovatelji dolaze do saznanja o načinima najboljeg pristupa žrtvi, igraju na kartu materijalne dobiti, bijega iz obiteljskog okruženja, umjetničkih ambicija ili pak romantične veze…

Učenici devetih razreda su educirani putem predavanja i filma na temu trgovine ljudima, od strane školske pedagoginje Blanke Karamatić.

 

Kritički promatrajmo svijet oko sebe!  Stranac na internetu je poput stranca  u stvarnom životu. Zaštitimo se znanjem i informacijama! 

 

Opširnije

NE U MOM DVORIŠTU

Ekološka udruga Lijepa naša je autor projekta“ Ne u mom dvorištu“. Glavni cilj projekta je doprinijeti učinkovitom upravljanju otpadom ne razini grada Čapljine, uz integraciju i kreiranje zajedničke politike upravljanja i postupanja sa otpadom na razini HNŽ-a. Aktivnosti projekta su: edukacija, uspostava registra divljih deponija i medijska promocija. Predstavnici udruge su održali predavanje učenicima V. a. Učenici su pažljivo slušali predavanje .

„Ukoliko stvarno misliš da je problematika zagađivanja manje važna od ekonomije, probaj ne disati dok brojiš novce."

Guy McPherson

Opširnije

DA SAM JA UČITELJ

Biti učitelj je plemenit i zahtjevan zadatak.Imati umijeće prenijeti znanje djeci koja su unikatna,te predstavljaju jedinstven i poseban osobni svijet. Učenike koje treba potaknuti na razmišljanje, iznošenje stavova i mišljenja, odgajati, obrazovati i biti putokaz za daljnje stjecanje znanja i širenje životnih vidika.

Učenici VII.a, VII.b i VIII.f razreda imali su priliku biti nastavnici predmeta po vlastitom izboru. Uslijedio je nastup mladih predavača povijesti, biologije, matematike, informatike, kemije, tjelesne kulture, hrvatskog i engleskog jezika. Zajedno s djelatnicom Martinom Tošić pokazali su kako mogu biti u ulozi nastavnika i postići disciplinu u razredu. Objašnjavati sadržaje rada, postavljati pitanja svojim učenicima, ocjenjivati znanje i aktivnost tijekom sata .Također, uvidjeti jesu li pravedni u postupanju s učenicima, daju li priliku svima doći do izražaja, potiču li povučenije učenike na sudjelovanje u grupnom radu i pomažu li onima koji teže savladavaju nastavno gradivo.

Učenici cijene kada im nastavnici izađu u susret i pruže priliku za ponovno odgovaranje za bolju ocjenu.N astupanjem u ulozi učitelja imali su priliku za suradničko učenje i ponavljanje gradiva u jednoj nesvakidašnjoj ulozi.

Ne znamo kakvo će biti opredjeljenje naših učenika što se njihovog budućeg zanimanja tiče, ali im možemo samo poželjeti zdravlje, sreću, mudrost i razboritost na njihovom daljnjem životnom putu!

Opširnije

MEĐUNARODNI DAN PAŽNJE POSVEĆENE MUCANJU I GOVORNIM MANAMA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pažnje posvećene mucanju i govornim manama koji se održava 22.listopada u I.e razredu održali smo malu radionicu. Radionicu je predvodila Nikolina Udženija (logoped u vrtiću). Osim učenika i učiteljice Pauline Raguž radionici su nazočile i mame učenika koji imaju poteškoća s mucanjem i izgovorom pojedinih glasova. Radionica je poslužila kao temelj za daljnji rad i vježbe s djecom.

„Uvijek postoji svjetlo, samo ako smo dovoljno hrabri da ga vidimo, samo ako smo dovoljno hrabri da to svjetlo budemo“.
Amanda Gorman

 

Opširnije

EUROPSKA OZNAKA KVALITETE

Krajem listopada eTwinning zajednica podijelila je najboljim projektima u Europi najviša priznanja – Europsku oznaku kvalitete. Projekti u kojima su sudjelovale nastavnice  Josipa Čoko i Ljilja Dodig sa svojim učenicima su se našli među dobitnicima. Projekti  "Paștele - sărbătoarea care ne unește  (Easter - the holiday that unites us) - Bucuria Învierii"  i  projekt  "Gledam more, slušam more i volim more/I watch the sea, I listen to the sea and I love the sea"  prepoznati su na najvišem europskom nivou što potvrđuje kvalitetu e Twinning tima naše škole, rada učenika i učitelja uključenih u projekte. Svi nagrađeni projekti objedinjeni su na zajedničkom mjestu, na kojem je istaknuto ime škole, učitelja i naziv nagrađenog projekta  www.etwinning.net.
Europska oznaka kvalitete druga je oznaka uspjeha, a dodjeljuje se samo jedanput na godinu i njezina dodjela objavljuje se na eTwinning portalu.

Učenicima koji su sudjelovali u eTwinning projektu također su podijeljene oznake kvalitete za učenike (Pupil Quality Label).

Čestitamo nastavnicama Ljilji Dodig i Josipi Čoko  na ovom jedinstvenom postignuću. Čestitke idu i našim vrijednim učenicima na iznimnom radu i trudu. 

 

Opširnije