Dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. I ove godine obilježili smo Dan žena kreativnim radionicama u školskoj knjižnici i prigodnom prezentacijom o ženama koje su se kroz povijest borile za ravnopravnost spolova.
Knjižničarka Josipa Čoko pripremila je prezentaciju dok su učenici uz podršku svojih razrednica predstavili značajne žene.
Tako su učenici 9.c uz podršku razrednice Antee Buljubašić predstavili Marie Curie.
Učenice 6.e sa razrednicom Irenom Šimović predstavile su Annu Frank dok su učenice 6.a sa razrednicom Željanom Luburić predstavile Majku Tereziju.
Premda su se žene u demokratskim društvima izborile za ravnopravnost spolova, u brojnim kulturama trećeg svijeta još se, nažalost, smatraju manje vrijednima. Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle te poticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.
Svim djelatnicama škole, učenicama, njihovim majkama, sestrama i svim ženama svijeta želimo sretan Međunarodni dan žena, uz želju da svaki vaš dan bude ispunjen poštovanjem, ljubavlju i srećom!

Opširnije

POSJET POLICIJSKOJ UPRAVI ČAPLJINA

Danas je naš Civitas tim sa svojim mentorima posjetio Policijsku upravu u Čapljini.
Zapovjednik Draženko Perić i inspektor Merim Karadža dočekali su nas s prezentacijom na temu „Grafiti i murali – umjetnost, ne vandalizam“!
Zapovjednik je objasnio Zakon o javnom redu i miru posebno članak 5. koji precizira kolike su kazne za maloljetnike i punoljetne osobe koje krše zakon. Osvrnuli su se i na članak 293. koji se zove Oštećenje tuđe stvari a tiče se naše teme i učenicima pojasnili članak.
Objasnio je kako dolaze do počinitelja i kako se provodi zakon u našoj županiji. Prošli smo kroz grafite i murale u našem gradu kroz fotografije i razgovarali što bismo mogli učiniti da broj nepoželjnih grafita i murala u našem gradu svedemo na minimum.
Nakon prezentacije učenici su postavljali pitanja na koja su inspektor Karadža i zapovjednik Perić detaljno odgovarali.
Ovim putem zahvaljujemo PU Čapljina na suradnji i podršci u projektu!

Opširnije

Bernardica u Grazu i Zagrebu!

Protekla veljača je bila intenzivna i uzbudljiva za našu Bernardicu Miočević. Učenica glazbenog odjela naše škole i ove godine je nastavila nizati uspjehe zahvaljujući upornomradu i svom talentu.

U vremenu od 27. siječnja do 4. veljače 2024. u Grazu(Austrija) se održalo 8. međunarodno pijanističko natjecanje „Bela Bartok“ na kojem je sudjelovala i naša Bernardica. Natjecalo se više od 100 pijanista u 5 dobnih kategorija, a Bernardica je u svojoj kategoriji postigla izniman rezultat i nezaboravno iskustvo.

Opširnije

Izlet u Sarajevo

Dana 28.2. glazbena škola organizirala je izlet u Sarajevo na kojem su učenici i roditelji imali priliku pogledati balet "Romeo i Julija" skladatelja Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Davidea Bombane. Predstavu su izveli solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Ova verzija baletnog klasika Romea i Julije je protest protiv svih oblika rata. Izlet je bio edukativnog karaktera, a sudionici su imali priliku i za šetnju po gradu i obilazak znamenitosti.

Opširnije

DAN RUŽIČASTIH MAJICA #PjesmomProtivNasilja

„Stop nasilju neka odjekuje“… stihovi su pjesme koja je danas, 28. veljače 2024. godine u znaku Dana ružičastih majica, odzvanjala školom, veselim glasovima učenika šestih razreda,uz glazbenu pratnju tamburice, gitare i violine. 

 

Članica Vijeća učenika, Marta Pažin (7. A) je napisala stihove pjesme „Stop nasilju“, istu je uglazbio te uvježbao  sviranje stamburaškim orkestrom , našim učenicima , nastavnik glazbene škole Davor Markota,   a  pjevanje na satu glazbene kulture uvježbala nastavnica Paula Zubonja, na zamolbu članova Vijeća učenika. 

 

Ispred naše škole tamburaški orkestar su činili sljedeći učenici: Marta Šutalo, Andrea Kevo, Filip Vidović, Iva Karamatić, Petra Šutalo, Ana Jurković, Jakov Luburić, Josip Previšić, Mato Previšić, Filip Vukanović, Natali Raguž, Veronika Jovanović i Niko Kevo. 

Dobre vibracije, Markota je upotpunio  i zvucima violine u izvedbi učenice Imele Kavedžić, čija je nastavnica Margareta Karužić. 

Današnjim glazbenim sadržajem kao i odgojno- obrazovnim radom svih naših djelatnika kako centralne tako i područnih škola, na ovaj važan dan, DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA ispred škole šaljemo važnu odgojnu poruku NASILJE PRESTAJE OVDJE!

 

 

Opširnije

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježava se 22. veljače jer je na taj dan 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. Knjiga je pisana glagoljicom, povijesnim hrvatskim pismom, jednim od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta po čemu smo prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.
Učenici naše škole u školskoj knjižnici suradnjom knjižničarke Josipe Čoko i nastavnika povijesti Roberta Borovca obilježili su Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva različitim aktivnostima: poslušali su prezentaciju o glagoljici i odradili kviz znanja, izrađivali su straničnike sa svojim imenom na glagoljici, pisali stihove i citate glagoljicom te izrađivali glagoljicu glinamolom.
Učenici su se svojim aktivnostima uključili u obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika te ukazali na važnost promicanja vrijednosti i ljepota glagoljičnog pisma.

Opširnije