Obilježen Dan vatrogastva i blagdan sv.Florijana u našoj školi

Danas ,4.svibnja 2023. u našoj školi je održana vježba snaga zaštite i spašavanja pod nazivom”Zajednički odgovor”.

Pripadnici PVP-a Čapljina,HGSS-a Čapljina te Doma zdravlja Čapljina su zajedničkim djelovanjem uspješno realizirali spomenutu vježbu.U kratkom vremenskom roku su stigli u dvorište škole.
Vatrogasci Profesionalne protupožarne postrojbe su evakuirali učenike s drugog kata,a zatim ugasili simulirani požar.
Pripadnici HGSS-a Čapljina su pružili prvu pomoć ozlijeđenom učeniku,a zatim ga predali djelatnicima DZ Čapljina.
Zajedničkim snagama su uspješno realizirali vježbu i informirali učenike i djelatnike kako se ponašati u slučaju nesreće.
Učenici i djelatnici su im se zahvalili prigodnim riječima i poklonima.

Učenica 8.b ,Marija Ivanković, napisala je stihove zahvale,a recitacije su izvele
Klara Kozarić 9.b i Katja Erić 4.c .

Zapovjedniku PVP Čapljina je uručen crtež učenice 8.f,Nike Šiljeg ,a djelatniku HGSS-a Marku Katiću crtež učenice 8.a,Lucije Ramljak.
Ovim putem izražavamo Vam zahvalnost na dosadašnjem uspješnom radu i pomoći.

Neka Vas blagoslov sv.Florijana i ubuduće prati u svakoj Vašoj akciji.

Opširnije

“Ekskurzija 2023”

Krenuli smo rano ujutro,oko 6:30. U autobusu smo pjevali i zabavljali se te nestrpljivo iščekivali dolazak u Šibenik. Prvo smo posjetili tvrđavu sv. Mihovila koja je ime dobila po maloj crkvici unutar nje. Crkvica je kasnije srušena,ali tvrđava još uvijek nosi to ime. Tu smo pomoću 3d mappinga pogledali borbu sv. Mihovila i sotone te borbu protiv Mlečana u kojoj je tvrđava bila glavna točka gradskog obrambenog sustava. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik koji je najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu, a prvi put se spominje na Božić 1066. godine kao mjesto u kojem je boravio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Posjetili smo i katedralu sv. Jakova koja je djelo brojnih graditelja iako najčešće spominjemo samo Juraja Dalmatinca i Nikolu Fiorentinca. Osim katedrale posjetili smo još par znamenitosti grada Šibenika te se zaputili prema Zagrebu. Kad smo stigli smjestili smo se hotelu Novi Zagreb,večerali,te otišli na disko zabavu. Slijedeći dan posjetili smo Zoološki vrt gdje smo vidjeli brojne zanimljive životinje. Zatim smo prošetali parkom Zrinjevac,obišli Trg bana Jelačića te promotrili zdenac Manduševac i čuli legendu o tome kako je Zagreb dobio ime. Nakon toga obišli smo katedralu ali i Kamenita vrata gdje se nalazi slika Majke Božje koja je čudom uspjela "preživjeti" ogromne požare te crkvu sv. Marka i kulu Lotrščak. Ta kula je posebno poznata jer se spominje u knjizi Marije Jurić Zagorke,Kći Lotrščaka,iz koje možemo saznati mnoge zanimljivosti o povijesti grada Zagreba. Idući dan posjetili smo poznato hrvatsko svetište Majke Božje Bistričke,vidjeli crkvu te se popeli na "Bistričku Kalvariju". Poslije toga obišli smo dvorac Trakošćan koji je sagrađen u 13. stoljeću a pripadao je plemićkoj obitelji Drašković. Dok smo se vraćali prema Zagrebu posjetili smo i Hušnjakovo brdo kod Krapine gdje je Dragutin Gorjanović Kramberger pronašao ostatke neandertalaca. Kad smo se vratili u hotel slobodno vrijeme smo proveli u Arena Centru. Zadnji dan našeg putovanja posjetili smo Plitvička jezera-najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske a onda smo opet vrijeme provodili pjevajući i zabavljajući se u autobusu,polako svjesni da jednom poglavlju našeg života dolazi kraj te da će nas vrijeme,gradovi i ljudi udaljiti ali opet sretni jer smo zajedno proživjeli ovo predivno iskustvo.

 

Antea Karamatić, IX.d

Opširnije

Županijsko natjecanje iz matematike za učenike 5.razreda

Županijsko natjecanje iz matematike za učenike 5. razreda održano je 26.travnja 2023. u Osnovnoj školi Stolac u organizaciji Zavoda za školstvo Mostar. Natjecanju se odazvalo 26 učenika.
Našu školu predstavljali su Ante Masnić učenik V. d i Andrea Jurković učenica PŠ Gabela .

Opširnije

ŠKOLSKO NATJECANJE IZ KRASNOSLOVA (interpretativno recitiranje)

Školsko natjecanje iz krasnoslova za učenike četvrtih razreda održano je u utorak, 25. travnja 2023.godine. Na natjecanju je sudjelovalo 13 učenika matične škole i 2 učenika PŠ Trebižat. Svi sudionici natjecanja bili su odlično pripremljeni te je povjerenstvo imalo uistinu težak zadatak da odabere samo dva učenika koji će predstavljati našu školu na županijskom natjecanju koje će se održati u Čerinu. Tu čast i ukazano povjerenje dobile su učenice: Korina Falak s pjesmom Kako rastu djeca Grigora Viteza i Dea Brajković s pjesmom Plavi čuperak Ivice Vanje Rorić. Obje su učenice IV.F te ih je za natjecanje izvrsno pripremila učiteljica Senka Erić. Iskrene čestitke Korini i Dei, njihovim roditeljima i učiteljici Senki, ali i svim ostalim sudionicima u natjecanju u krasnoslovu koji su svojim interpretacijama unijeli dašak vedrine i radosti u našu školu.

Opširnije

Terenska nastava

Učenici petih razreda s učiteljicama proveli su nastavu na terenu uz bogat edukativni sadržaj.
Posjetili su muzej " Naša majka" u Medugorju. Kroz fotografije,vokalne i video zapise doživjeli su povijest Brotnja i Međugorja od ukazanja pa sve do danas. 
Zatim su posjetili najstariji arheološki muzej u BiH koji se nalazi na Humcu.
Na povratku su posjetili vodopad "Kravica" ,Ljubuški.

Opširnije

Školsko natjecanje iz Biologije

Dana 20.4.2023 održano je školsko natjecanje iz BIOLOGIJE za učenike devetih razreda. Gradivo koje je obuhvatilo testiranje je građa i funkcije čovjekova organizma, organa i organskih sustava. Najbolje rezultate je ostvarila učenica Lana Šunjić IX. e. Učenici Lani čestitamo i želimo joj puno uspjeha na županijskom natjecanju koje će biti održano u svibnju.

Predmetni nastavnik

Igor Petrina

Opširnije

U DRUŠTVU KNJIŽEVNICE SONJE JURIĆ

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23.travnja našu školu posjetila je poznata i priznata književnica za djecu Sonja Jurić. Radionice i obrada slikovnica odrađene su u svim drugim , trećim, četvrtim i petim razredima naše škole. Književnica nam je predstavila i pročitala 4 slikovnice – Odmori se, mama , Usamljeni lav, Najbolji zubar na svijetu i Priču o Steli , morskoj zvijezdi. Razgovarali smo i obradili i druge priče kao što su Suncokret pognute glave i druge priče iz knjige Biti dijete.
Oduševljeni učenici bili su puni pitanja za književnicu, koja je vrlo vješto odgovarala na dječje upite u njezinim pričama i slikovnicama koje je dosad objavila.
Književnica Sonja Jurić objavila je 23 knjige i slikovnice od čega je 14 darovala u humanitarne svrhe odričući se svih honorara i prihoda od prodaje knjiga u korist udruga i institucija koje skrbe za djecu s posebnim potrebama i one bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Najmlađim čitateljima i učenicima naše škole književnica je poručila da kroz teške trenutke u životu uvijek moramo biti optimistični i vjerovati da će sve biti dobro.
Školska knjižnica obogatila je knjižni fond za nekoliko djela naše književnice koja će biti dostupna učenicima za slobodno čitanje.Ovim putem zahvaljujemo književnici na ovoj edukativnoj posjeti te se nadamo skorom susretu uskoro!

Opširnije