100.dan škole

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj je tog projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola spremne na nacionalnoj/lokalnoj razini odabranim sadržajima obilježiti taj dan u školi.

Dan je isplaniran tako da učenici u vođenim aktivnostima ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini.

Po prvi put učenici i učiteljice, Blaženka i Ivana, PŠ Zvirovići sudjelovali su u ovome projektu. U nastavku pogledajte aktivnosti povodom  obilježavanja 100. dana škole.

 

Opširnije

Dani sigurnijeg interneta

Ove godine svima važan datum kada govorimo o internetu je 7.veljače 2023. godine.

Dan sigurnijeg interneta slavi svoj 20-ti rođendan i podiže svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Cilj je što sigurnije i odgovornije koristiti internet (računala i mobitele……), osobito među djecom i mladima u svijetu.

Ove godine obilježili smo cijeli tjedan radionicama za sigurnije korištenje interneta u školskoj knjižnici. Nastavnica informatike Danijela Raguž dala je teme učenicima te su oni pripremili plakate i prezentacije i iste nam prezentirali. Učenici su sudjelovali u online kvizu sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje digitalnih tehnologija. Kviz je bio dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba.


Opširnije

SUMIT održao Lego WeDo natjecanje i radionice za djecu

U sklopu Scientix projekta Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru - SUMIT organizirao je pet STEM Lego WeDo radionica te natjecanje za djecu od 6 do 10 godina. Ukupno je sudjelovalo 50 djece i nastavnika iz Čapljine, Travnika i Mostara koji su bili podijeljeni u timove te su se natjecali u kreativnome korištenju Lego WeDo setova. Radionica je bila prilika za djecu da nauče o snalaženju u svijetu tehnologije i robotičke tehnologije, dok su im njihovi učitelji pomagali da shvate kako se koriste senzori, motori i drugi dijelovi u setovima te kako ih koristiti za stvaranje vlastitih robota.Opširnije

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Želeći osvijestiti kod učenika osjećaj suosjećanja i boljeg razumijevanja nekih povijesnih događaja koje bismo najradije da se nikad ni dogodili nisu, za učenike devetih razreda organizirali smo prikladno predavanje. Naime, danas 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtave holokausta, a prva asocijacija na svu djecu žrtve zasigurno je Anna Frank-djevojčica koja je iznimnim spisateljskim darom ostavila dragocjen trag svojih osobnih proživljavanja ratnih strahota u jednom od najpoznatijih dnevničkih zapisa. Nastavnica Marijana Krmek osvrnula se upravo na književno-umjetničku vrijednost jedne od najdražih lektirnih knjiga učenika devetih razreda. Sugerirala je i posjet jednom od najvećih židovskih spomenika u ovom dijelu Europe koji se nalazi na Krajšini nadomak Stoca. Ondje je grob rabinaMoshe Danona koji je htijući ispuniti svoj zavjetni put u Palestinu preminuo upravo nadomak Stoca gdje je po želji i sahranjen ( …ako putem umrem, neka me na tom mjestu i sahrane…).
Vremenom je grob postao mjesto hodočašća.

Opširnije

Informacijsko komunikacijska tehnologija u nastavi engleskog jezika

Učenje i poučavanje engleskoga jezika potiče i osigurava razvoj komunikacijske i međukulturne kompetencije, doprinosi cjelovitome razvoju učenika te se pozitivno odražava na razvoj svih temeljnih kompetencija.

Opširnije

Projekcija

enici VII. b i VII. c odjela zajedno sa svojom nastavnicom Marijanom Krmek sat medijske kulture organizirali su u školskoj knjižnici. Za projekciju dokumentarnog filma Povratak, Petra Krelje iz 1975. bio je zadužen Ante Dodig, a izradi kviza planiranog nakogodgledanog dokumentarca vrlo odgovorno je pristupio Zlatko Rebac

 

Opširnije

SVJETSKI DAN SMIJEHA

U drugo polugodište ušli smo s osmjehom i obilježili već u prvom tjednu Svjetski dan smijeha različitim aktivnostima koje su izmamile osmjeh na lica naših učenika.
Svjetski dan smijeha poseban je dan koji obilježavamo svake godine 10. siječnja.
Knjižničarka Josipa Čoko pripremila je prezentaciju o smijehu te razne aktivnosti za smijeh. Dan smo obilježili kreativnim radionicama, vicevima, anegdotama i aktivnostima za smijeh.

Opširnije