Terenska nastava četvrtih razreda

Učenici četvrtih razreda OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini su u petak 13.listopada 2023.god.u pratnji svojih učiteljica a u sklopu terenske nastave posjetili Zračnu luku Mostar te Meteorološku postaju Mostar.
Učenici su u zračnoj luci u pratnji stručnog i ljubaznog osoblja obišli unutrašnji dio zračne luke i putnički terminal te se upoznali sa načinom putovanja zrakoplovom. Saznali su gdje mogu kupiti kartu za let , gdje dobiti informacije o letovima te na koji način se vrše prihvat i sigurnosne provjere putnika i prtljage . Učenike je osobito obradovalo to što su na kraju mogli izaći na pistu i vidjeti slijetanje omanjeg zrakoplova.
Nakon toga smo posjetili meteorološku postaju. Učenici su tom prilikom mogli vidjeti meteorološke instrumente za mjerenje temperature i vlažnosti zraka i tla , brzine i smjera vjetra te količine padalina .
Vidno raspoloženi i puni dojmova koji su zasigurno obogatili njihovo znanje učenici su se vratili kućama.

Opširnije

Noć muzeja

Učenici 8.c i 9.e razreda sa svojim razrednicama su u organizaciji CIVITAS-a, sudjelovale u Noći muzeja u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Za učenike su pripremljene četiri različite radionice. "Na prvoj radionici razgovarali smo o ilirskim plemenima u istočnoj Hercegovini i o kraljici Teuti.Na drugoj radionici spominjali smo umjetnike i pričali o njihovom životu u ranijim vremenima, te spominjali njihova djela.Na trećoj radionici smo pričali o tradiciji hercegovačkog veza i zlatoveza i u timovima crtali kako su izgledali vez i zlatovez. Najzanimljivija radionica mi je bila četvrta jer smo pričali o Golubarskoj pošti,tj.načinu na koji su se prije slala pisma i obavijesti ovisno od njihove važnosti. Dodjela diploma je bila svečana kao i čitav događaj. Sve mi se jako svidjelo: hrana,ljudi,radionice... Upoznala sam puno novih ljudi,nadam se da ću ići i narednih godina." rekla nam je Andrea Šilić , 8.c. Program je trajao od 18:00 do 0:00 sati, nakon ispunjene večeri učenici su se sa svojim učiteljicama vratili doma u kasnim noćnim satima bogatiji za puno novog znanja i jos jedno iskustvo.

Opširnije

Svjetski dan učitelja

Dan učitelja ove godine učitelji naše škole proveli su u prelijepom, srednjovjekovnom kraljevskom gradu Jajcu. Izlet je organizirala sindikalna podružnica uz svesrdnu pomoć gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića .
Djelatnici su obišli znamenitosti i prirodne ljepote Jajca kao što su:
- VODOPAD
- TVRĐAVA
- KATAKOMBE
- MUZEJ AVNOJ-A
- FRANJEVAČKI MUZEJ
- MLINČIĆI
- PLIVSKA JEZERA
- SVETIŠTE SV.IVE – PODMILAČJE

Ovaj dan naglašava važnost obrazovanja kao ključa za razvoj društava i ostvarivanje održivog razvoja. Obrazovani i inspirirani učitelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućih generacija i ostvarivanju ciljeva obrazovanja.

Ovim putem zahvaljujemo gradonačelniku dr.Vidiću na podršci.

Opširnije

EUROPSKI DAN JEZIKA U NAŠOJ ŠKOLI

Europski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Europe od 6. prosinca 2001. godine, a obilježava se 26. rujna. Cilj akcijskog dana je vrednovanje svih jezika i kultura kao i doprinos osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Europi o doživotnom učenju jezika.
U našoj školi Europski dan jezika sa svojim učenicima su obilježile nastavnice engleskog jezika Vesna Lukenda Nikšić i Duška Tešanović , knjižničarka Josipa Čoko i nastavnica likovne kulture Jelena Grgić.
Učenici 8.b i 7.d sudjeluju u eTwinning projektu „Meeting our cultures“ koji ima za cilj predstaviti naš jezik, grad i kulturu, kao i tradicionalne načine obilježavanja blagdana u Hercegovini, državama sudionicama projekta. Učenici će pri radu u projektu usavršiti engleski jezik, steći samopuzdanje pri javnom nastupu, upoznati se s tradicijom i gastronomijom zemalja partnera, upoznati vršnjake iz drugih zemalja i upoznati web 2.0 alate u nastavi.

Opširnije

SVJETSKI DAN POŠTANSKE MARKE

Povodom Svjetskog dana poštanske marke koji se obilježava 9.rujna u školskoj knjižnici organizirali smo prezentaciju i kreativnu radionicu u suradnji s nastavnicom likovne kulture Jelenom Grgić.
Knjižničarka Josipa Čoko tako je prezentirala kada je i gdje nastala poštanska marka, tko je zaslužan za dizajn poštanskih maraka, kakvog sve oblika može biti i što je filatelija.
Nastavnica Jelena nam je pokazala poštanske marke koje je ona dizajnirala te objasnila postupak prijave na natječaj za dizajn poštanske marke. Objasnila nam je i što sve rade i koliko je širok spektar poslova likovnih umjetnika.
Nakon toga posjetili smo našu poštu gdje nam je djelatnica pošte Vedrana objasnila koje markice naša pošta ima te kako poslati pismo ili razglednicu.
Učenici su na kreativnoj radionici izradili svoje poštanske markice koje smo izložili u školskoj knjižnici.
Sretno našoj pošti i svim poštama svijeta koje povezuju ljude i njihove poslove!

Opširnije

Arduino radionica

Trodnevna Arduino radionica organizirana od strane "It Girls", održana je na predivnoj Bjelašnici. Ova radionica okupila je entuzijastične polaznike, među kojima je bila i naša djelatnica škole, Daniela Jurić. Tijekom ovog događaja, sudionici su intenzivno radili na razvijanju vještina programiranja i izrade elektroničkih projekata pomoću Arduino platforme, što će zasigurno doprinijeti obogaćivanju nastavnog programa u našoj školi.

Osim što je bila izuzetno korisna za razvijanje tehničkih vještina, ova Arduino radionica također je naglasila važnost uključivanja djevojčica u područje informacijske tehnologije (IT).
Također, važno je napomenuti da sudjelovanje u takvim inicijativama potiče i inspirira naše učenice da se aktivno uključe u IT sektor te promiče rodnu raznolikost u tom području, što je iznimno važno za budućnost tehnološke industrije.

Opširnije

OBUKA NASTAVNIKA IZ OBLASTI INKLUZIVNOG OBRAZOVANJA

U prostorijama naše škole je proteklog tjedna održana dvodnevna obuka  nastavnika iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u organizaciji udruge Život s Down sindromom FBiH.

Posljednjih dvadesetak godina u svijetu se, kao krajnji oblik integracije, razvija se inkluzija. Inkluzija ne podrazumijeva izjednačavanje svih ljudi, već uvažavanje različitosti svakog pojedinca. Upravo se u tomu sastoji njena vrijednost, jer se kroz razvoj opće tolerancije prema individualnim razlikama i potrebama pridonosi širenju saznanja, bogaćenju iskustava i razvoju čovječnosti. Inkluzivno obrazovanje je osnovno ljudsko pravo. Ono predstavlja kvalitetno obrazovanje kojim se stvara pozitivna socijalna klima i ostvaruju ljudska prava. 

 

Opširnije