Izlet u Sarajevo

Dana 28.2. glazbena škola organizirala je izlet u Sarajevo na kojem su učenici i roditelji imali priliku pogledati balet "Romeo i Julija" skladatelja Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Davidea Bombane. Predstavu su izveli solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Ova verzija baletnog klasika Romea i Julije je protest protiv svih oblika rata. Izlet je bio edukativnog karaktera, a sudionici su imali priliku i za šetnju po gradu i obilazak znamenitosti.

Opširnije

DAN RUŽIČASTIH MAJICA #PjesmomProtivNasilja

„Stop nasilju neka odjekuje“… stihovi su pjesme koja je danas, 28. veljače 2024. godine u znaku Dana ružičastih majica, odzvanjala školom, veselim glasovima učenika šestih razreda,uz glazbenu pratnju tamburice, gitare i violine. 

 

Članica Vijeća učenika, Marta Pažin (7. A) je napisala stihove pjesme „Stop nasilju“, istu je uglazbio te uvježbao  sviranje stamburaškim orkestrom , našim učenicima , nastavnik glazbene škole Davor Markota,   a  pjevanje na satu glazbene kulture uvježbala nastavnica Paula Zubonja, na zamolbu članova Vijeća učenika. 

 

Ispred naše škole tamburaški orkestar su činili sljedeći učenici: Marta Šutalo, Andrea Kevo, Filip Vidović, Iva Karamatić, Petra Šutalo, Ana Jurković, Jakov Luburić, Josip Previšić, Mato Previšić, Filip Vukanović, Natali Raguž, Veronika Jovanović i Niko Kevo. 

Dobre vibracije, Markota je upotpunio  i zvucima violine u izvedbi učenice Imele Kavedžić, čija je nastavnica Margareta Karužić. 

Današnjim glazbenim sadržajem kao i odgojno- obrazovnim radom svih naših djelatnika kako centralne tako i područnih škola, na ovaj važan dan, DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA ispred škole šaljemo važnu odgojnu poruku NASILJE PRESTAJE OVDJE!

 

 

Opširnije

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježava se 22. veljače jer je na taj dan 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. Knjiga je pisana glagoljicom, povijesnim hrvatskim pismom, jednim od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta po čemu smo prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.
Učenici naše škole u školskoj knjižnici suradnjom knjižničarke Josipe Čoko i nastavnika povijesti Roberta Borovca obilježili su Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva različitim aktivnostima: poslušali su prezentaciju o glagoljici i odradili kviz znanja, izrađivali su straničnike sa svojim imenom na glagoljici, pisali stihove i citate glagoljicom te izrađivali glagoljicu glinamolom.
Učenici su se svojim aktivnostima uključili u obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika te ukazali na važnost promicanja vrijednosti i ljepota glagoljičnog pisma.

Opširnije

Oznaka eTwinning škole

Državna agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) danas je u školi domaćinu događaja OŠ Bijelo Polje predstavnicima naše škole uručila eTwinning oznaku kvalitete za 2023. – 2024. godinu.
Naime, naša škola je među četiri škole u našoj županiji koja je prepoznata na europskom nivou i to priznanje je dobila i danas.
Pomoćnica ravnatelja Ljilja Dodig predstavila je našu školu a dodjeli su nazočili i članovi školskog eTwinning tima koji su svojim radom doprinijeli dobivanju ove prestižne oznake.

Opširnije

INTERVJU S GRADONAČELNIKOM

Članovi Civitas tima naše škole u sklopu svog ovogodišnjeg projekta „Grafiti i murali – umjetnost, ne vandalizam“ imaju u planu anketiranje i intervjuiranje javnog mijenja na ovu temu. Jedan od koraka projekta je i inervju s gradonačelnikom. Dio članova Civitas tima zadužen za intervju s gradonačelnikom pripremio je pitanja i upit za intervju na koji nam je naš gradonačelnik dr. Smiljan Vidić pozitivno odgovorio. Dio tima s ravnateljem škole Mateom Jovanovićem danas je posjetio salu za sastanke našeg grada i dobio odgovore na svoja pitanja. Gradonačelnik je upoznat s našom temom i izrazio je veliku podršku ovakvim inicijativama mladih te je napisao i pismo podrške za rad na projektu.
Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom odobrila je sredstva iz budžeta grada za provedbu našeg prijedloga rješenja tj. alternativnu mjeru koju predlažemo kao novu javnu politiku.
Narednih dana planiramo provesti plan akcije našeg razreda i radujemo se istomu. Naime, uz odobrenje Gradske uprave oslikat ćemo dio javne površine i primjerom pokazati da grafiti i murali trebaju biti umjetnost a ne vandalizam.
Gradonačelnik je istaknuo važnost transparentnosti, inkluzije i dijaloga s mladima jer je to od velike važnosti za razvoj grada. Grad Čapljina nosi naziv „Cvijet Hercegovine“ i ovim projektom želimo opravdati taj naziv i svojim primjerom njegovati kulturu, uključivost i demokraciju.
Ovim putem zahvaljujemo dr. Smiljanu Vidiću na odvojenom vremenu, podršci i odobrenim sredstvima za naš projekt!

Opširnije

Edukacija u Domu zdravlja Čapljina

  Suradnja Osnovne škole Vladimira Pavlovića u Čapljini i Doma zdravlja Čapljina rezultirala je edukacijom  Epilepsija i postupanje u slučaju epileptičnog napada . Edukacija se održala u prostorijama Doma zdravlja 15.veljače 2024.Zanimljivo predavanje pripremila je dr.med.spec.ped. Dijana Arar u suradnji s ravnateljam prim.dr. Tihomirom Kneževićem .

Zahvaljujemo Domu zdravlja Čapljina na gostoprimstvu.

Opširnije

VALENTINOVO U HUMANITARNOM RUHU

Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo. Tako smo se ove školske godine uključili u valentinovsku kampanju Marijinih obroka i pozvali naše učenike da podijele ljubav sa svojim vršnjacima.
Učenici su pogledali dokumentarni film „Ljubav dopire svuda“ u kojem glumi holivudska zvijezda Gerard Butler i potaknuti istim donirali za Marijine obroke. Njihova ljubav hranit će 17 djece čitavu školsku godinu.
Učenici 3.e razreda u školskoj knjižnici čitali su i recitirali pjesme i priredili prigodan igrokaz „Neobičan par“ . Nakon igrokaza izradili su razrednu kasicu u koju će čitavu korizmu skupljati za Marijine obroke.
Udruga Marijini obroci djeluju u najsiromašnijim zemljama svijeta gdje se nažalost još uvijek umire zbog gladi i siromaštva.
Ovom inicijativom željeli smo senzibilizirati učenike o problemu gladi i nemogućnosti obrazovanja za djecu u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Opširnije