KNJIŽEVNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM SONJOM JURIĆ

Povodom Svjetskoga dana zaštite životinja, 4.listopada, književnica Sonja Jurić objavila je novu knjigu za djecu pod nazivom Simba & Sony u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Književnica Sonja Jurić u listopadu , mjesecu knjige, posjećuje škole i motivira najmlađe učenike na čitanje literature. Danas su učenici prvih, drugih i trećih razreda naše škole imali priliku poslušati Sonjinu priču o macama koje okupiraju srca. Knjiga je posvećena kućnim ljubimcima i ujedno glas protiv trovanja životinja i zahvala za svaki njihov pogled, zagrljaj i prijateljstvo.
Učenici su aktivno sudjelovali i dijelili priče o svojim kućnim ljubimcima. Druženje sa Sonjom Jurić uvijek je poseban doživljaj i nadamo se da nećemo predugo čekati na novi susret.

Opširnije

CVIJET HERCEGOVINE-MLADI ZA ČIST ZRAK

UPSHIFT je inovativni program za adolescente nastao u UNICEF-ovom uredu za inovacije koji potiče i definira  mlade da postanu aktivni društveni inovatori i poduzetnici. Mi kao dio škole, izabrani smo sudjelovati u ovoj edukativno-kreativnoj radionici koja potiče realizaciju samog problema.

Ime našeg tima je „Cvijet Hercegovine“,a čine ga: Katja Buntić (8.c), Laura Pavlović (9.a) i Noah Golo(8.a).

Tim je svojim maštovitim radom i upornim zalaganjem ušao u treći krug ,te je škola time nagrađena sredstvima za rad tjlaptopom, bluetoothom slušalicama, hard diskom i Wireless mišom.

Idalje smo u konkurenciji s drugih devet škola. Motiviranim radom ćemo nastojati doći i do posljednje nagrade. 

Veliku podršku i motivaciju u radu nam daje ravnatelj Mateo Jovanović i pedagogica Blanka Karamatić.

 

Napisali: Katja Buntić (8.c), Laura Pavlović (9.a) i Noah Golo(8.a).

 

Opširnije

Važnost prevencije – sat u prirodi

Danas je u Parku prirode Hutovo blato održana obuka i interventna vježba pod nazivom Intervencije zaštite i spašavanja u zaštićenim područjima.
Projekt – Zajednički odgovor financira Europska unija kroz program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Na satu edukacije u prirodi - Važnost prevencije , sudjelovali su učenici 7.b s razrednikom Miroslavom Vidićem i ravnateljem Mateom Jovanovićem. Mjesto održavanja i tema edukacije izazvali su veliki interes kod naših učenika.

Opširnije

Književni susret

Povodom Mjeseca knjige danas je našu školsku knjižnicu posjetila gđa. Cvija Goluža, prof. razredne nastave, učiteljica u OŠ Stolac, te autorica knjiga “Oči moje djece” i “Jubi bolu”.
Učenici 3.e iz sekcije „Mali čitači“ sa svojom učiteljicom pripremili su igrokaz dok su učenice 7.d Kiara Đikov, Antea Bošković, Lara Jarak, Mia Mandić i Andrea Kevo pripremile crtice iz Cvijinih knjiga.
Učenici su nakon igrokaza i čitanja ulomaka iz knjige postavljali pitanja autorici , zanimala ih je motivacija za pisanje, posao učiteljice, detalji iz knjige itd.
Književni susret je protekao u veseloj i poticajnoj atmosferi, autorica je djecu počastila slatkišima te darovala svoje knjige školskoj knjižnici. Ovim putem zahvaljujemo autorici na donaciji knjiga i posjeti našoj školi.

Opširnije

LISTOPAD U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Mjesec knjige je najznačajnija knjižničarska manifestacija koja ima za cilj promovirati vrijednost knjige i čitanja.Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju kao i svake godine, pa tako i ove u našoj školi se raznim aktivnostima promovira mjesec listopad i značaj čitanja. Učenici predmetne nastave sudjeluju u projektu naše škole i Sveučilišta u Mostaru - Što je zelena knjižnica ?
Mjesec smo započeli kreativnim radionicama gdje su učenici šestih razreda i sekcija Mali knjižničari uređivali panoe knjižnice uz podršku knjižničarke Josipe Čoko i nastavnice likovne kulture Jelene Grgić.
U višim razredima smo ponovili gradivo iz književnosti kroz kvizove.
U petak su nas posjetili učenici i učiteljice naših područnih škola. Učenici su došli u pratnji svojih učiteljica Ljubice Martinović, Monike Borovac, Nikoline Kordić iz PO Trebižat, Lidije Matić iz PO Gabela, Ivane Primorac i Blaženke Obradović iz PO Zvirovići. Knjižničarka nam je pročitala priču „Miš u knjižnici“ te smo naučili što knjige vole i ne vole, koja je razlika između knjižnice i knjižare, koje knjige posuđujemo u školskoj knjižnici itd.
Bilo je to veselo i ugodno druženje, a učenici su mogli naučiti da nas čitanje vodi u druge svjetove, da čitanjem možemo puno toga naučiti i postati bolji ljudi.

Opširnije

Terenska nastava četvrtih razreda

Učenici četvrtih razreda OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini su u petak 13.listopada 2023.god.u pratnji svojih učiteljica a u sklopu terenske nastave posjetili Zračnu luku Mostar te Meteorološku postaju Mostar.
Učenici su u zračnoj luci u pratnji stručnog i ljubaznog osoblja obišli unutrašnji dio zračne luke i putnički terminal te se upoznali sa načinom putovanja zrakoplovom. Saznali su gdje mogu kupiti kartu za let , gdje dobiti informacije o letovima te na koji način se vrše prihvat i sigurnosne provjere putnika i prtljage . Učenike je osobito obradovalo to što su na kraju mogli izaći na pistu i vidjeti slijetanje omanjeg zrakoplova.
Nakon toga smo posjetili meteorološku postaju. Učenici su tom prilikom mogli vidjeti meteorološke instrumente za mjerenje temperature i vlažnosti zraka i tla , brzine i smjera vjetra te količine padalina .
Vidno raspoloženi i puni dojmova koji su zasigurno obogatili njihovo znanje učenici su se vratili kućama.

Opširnije

Noć muzeja

Učenici 8.c i 9.e razreda sa svojim razrednicama su u organizaciji CIVITAS-a, sudjelovale u Noći muzeja u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Za učenike su pripremljene četiri različite radionice. "Na prvoj radionici razgovarali smo o ilirskim plemenima u istočnoj Hercegovini i o kraljici Teuti.Na drugoj radionici spominjali smo umjetnike i pričali o njihovom životu u ranijim vremenima, te spominjali njihova djela.Na trećoj radionici smo pričali o tradiciji hercegovačkog veza i zlatoveza i u timovima crtali kako su izgledali vez i zlatovez. Najzanimljivija radionica mi je bila četvrta jer smo pričali o Golubarskoj pošti,tj.načinu na koji su se prije slala pisma i obavijesti ovisno od njihove važnosti. Dodjela diploma je bila svečana kao i čitav događaj. Sve mi se jako svidjelo: hrana,ljudi,radionice... Upoznala sam puno novih ljudi,nadam se da ću ići i narednih godina." rekla nam je Andrea Šilić , 8.c. Program je trajao od 18:00 do 0:00 sati, nakon ispunjene večeri učenici su se sa svojim učiteljicama vratili doma u kasnim noćnim satima bogatiji za puno novog znanja i jos jedno iskustvo.

Opširnije