OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA

Pedagoška radionica pod nazivom „Želje i potrebe“ je realizirana u šestim i sedmim razredima s ciljem obilježavanja Konvencije o pravima djeteta. 

Djeca često vide svoja prava u svjetlu svojih želja posebno u situacijama koje im donose ugodu. Stoga se istakla velika i bitna razlika  želja i potreba. Nije loše imati želju. Dapače. To je nešto čemu težimo i što nas usrećuje. Ono što je bitno vezano uz želje jest da im ne dajemo veći značaj od onoga kojeg dajemo svojim potrebama. Iako to zvuči logično, u današnjem društvu tome se nije lako oduprijeti. 

Zadovoljenje potreba je nešto što je nužno da bismo preživjeli, odnosno njihovim ne zadovoljenjem naš život biva ugrožen. 

Konvencija o pravima djeteta proizlazi iz potreba.

Osim što Konvencija uči djecu o svojim pravima uči ih i o poštivanju prava odraslih i pravima druge djece. 

Predstavnici Vijeća učenika posebno su istaknuli njima drag članak iz Konvencije a to je Članak 31. koji se odnosi na pravo igreIgra je potreba svakog djeteta, ali  bezgranična igra je želja. 

 

„Dječje igre nisu samo igre, nego ih treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.“

Michel Eyquem de Montaigne.

 

Roditelji u obiteljskoj svakodnevnici i nastavnici za vrijeme  boravka djeteta u školi imaju odgovornost  razgraničavati prava i želje.

Zajednička je dužnost roditelja i društva odgajati zdrave mlade ljude koji će brinuti i o svojim i o tuđim pravima.

Našim učenicima želimo SRETAN MEĐUNARODNI DAN DJETETA!

http://dijete.hr/konvencija-un-a-o-pravima-djeteta/

 

 

Opširnije

Međunarodni dan dječjih prava

Međunarodni dan dječjih prava obilježava se 20.studenog, a promiče međunarodno zajedništvo, svijest o djeci diljem svijeta, kao i još bolju dobrobit djece. 

Učenici 6 d. razreda: Ana Kalfić, Katja Jurković, Matej Marković i Davorin Galić sudjelovali su na radionici o dječjim pravima u našoj knjižnici. Radili smo Unicefov kviz - igricu "Čovječe, ispravi se" i pritom se zabavili te naučili prava koja pripadaju njima i svakom drugom djetetu na svijetu! Igricu možete naći na Školarcu na stranici naše virtualne knjižnice. Zaigrajte i vi naučite prava koja vam pripadaju. Ono što naučite u igri moći ćete primjeniti i u životu!
Pozivamo i vas da sudjelujete u radionicama naše knjižnice. 
 

Opširnije

Obavijest

Sukladno Aktu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ broj: 06-02-33-301-181/20 od 12.11.2020.godine OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini od 13.studenog do 17.studenog prelazi na online model odvijanja nastave, radi pripremnih aktivnosti i dezinfekcije školskih objekata.

Redovita nastava u učionicama se nastavlja u srijedu 18.studenog 2020.godine.

Opširnije

MENTALNO ZDRAVLJE

Edukativni video zapis su izradili učenici od 6. do 9. razreda putem predstavnika svojih razreda - članova VIJEĆA UČENIKA, sa pedagoginjom Blankom Karamatić.

Opširnije

Učitelji odlaze tiho...

Draga razrednice,

kada smo prije četiri godine trebali poći u šesti razred bili smo pomalo plašljivi i dječji nesigurni koga ćemo dobiti, tko će nas voditi i učiti životu. Svi su nam rekli da smo dobili dobru razrednicu i već smo se pri prvom susretu uvjerili da je tako.  U Vašoj blizini smo se uvijek osjećali kao pored svoje majke i bilo je jednostavno ukorak s Vama prolaziti kroz sve što škola nosi sa sobom. Teško je reći kako smo i što osjećamo od nedjelje kada smo čuli da ste nas zauvijek napustili. Čini nam se da ste nam otrgnuti iz života, a nismo Vam dovoljno rekli koliko nam značite. Razrednice, mi smo još djeca i ne znamo govoriti snažno kao što to odrasli znaju, ne znamo izraziti kakvu prazninu ste u nama trajno ostavili,  ali zato možemo voljeti… S ovoga mjesta želimo Vam zahvaliti za sve vrijednosti  što ste tako nježno utisnuli u naše živote. Neka Vas tamo gdje ste sada čuvaju anđeli, a nas 20 dajemo Vam čvrstu riječ da ćemo i dalje slušati Vaše naputke. Zauvijek Vaša djeca, Vaš 9.a.

Draga razrednice, počivajte u miru!

Opširnije

Posljednji pozdrav

Dragoj Arijani, obitelji,svima nama koji smo je poznavali

Nakon pročitane knjige, upitala bih svoje učenike:

 -Što je bila tema i ideja ovoga djela?  

Danas, kad se opraštamo s našom kolegicom: iskrenom, samozatajnom, tihom i poniznom suprugom, majkom, bakom, kćerkom, nevjestom, razrednicom, prijateljicom….pitam se:

-Tko će odgovoriti na sva pitanja koja su ostala neodgovorena?

A onda mi pada na pamet misao kako je matematika život sa više nepoznanica.

 

 

 

Opširnije

Svjetski dan učitelja

Poštovani učitelji, nastavnici, profesori, odgajatelji,
povodom Svjetskog dana učitelja, u ime OŠ Vladimira Pavlovića i svoje osobno ime, želim Vam uputiti iskrene čestitke i poželjeti zdravlje, uspjeh i zadovoljstvo u našem plemenitom zvanju.

Opširnije