EUROPSKI DAN JEZIKA

Danas je u našoj školi obilježen Europski dan jezika u sklopu eTwinning projekta kojeg naša škola radi u suradnji sa školama iz Poljske, Češke, Turske i Litve. Koordinatorica projekta je knjižničarka Josipa Čoko. 

Cilj ovogodišnjeg projekta je podići svijest o jezicima korištenima u Europi,promovirati kulturu i jezičnu različitost te ohrabriti ljude (djecu i odrasle)na učenje stranih jezika.Također jedan od važnijih ciljeva je prisjetiti se prošlosti ali i okrenuti se ka budućnosti hrvatskog jezika kao jednog od nadolazećih jezika u Europskoj uniji.

Nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Duška Tešanović pripremila je plakat s učenicima o važnosti i očuvanju hrvatskog jezika te su nam isti prezentirali u knjižnici. 

Učiteljica Irena Bule posjetila nas je u knjižnici sa svojim razredom i hrvatskim kulturno umjetničkim društvom „Zora“ Struge /Gorica. Naše učenice su oduševile i najmlađu publiku te im zahvaljujemo što rade na očuvanju naše kulture, običaja i hrvatskog jezika. Posjetile su i druge učenike i našeg ravnatelja te uistinu uljepšale današnju proslavu Europskog dana jezika u našoj školi. 

Nastavnica njemačkog jezika Ana Kosir s učenicima je pripremila prezentaciju i plakate o važnosti učenja njemačkog jezika te su iste prezentirali u knjižnici. 

U školskoj knjižnici smo pripremili plakat gdje smo predstavili našu zemlju i grad drugim školama u Europi. Na kraju smo radili kviz u wordwallu te vidjeli koliko poznajemo germanizme i anglizme u hrvatskom jeziku. 

Hvala učenicima i nastavnicama /učiteljicama na sudjelovanju u obilježavanju ovog važnog dana u našoj školi!

Opširnije

SIGURNOST U PROMETU

Školska godina je počela. Iz školske zgrade dopire dječja graja.

Rijeke djece kreću se kroz naš grad.

Navike se stvaraju od najranijeg djetinjstva, kako u ostalim područjima života tako i u sudjelovanju u prometu. Promet i sudjelovanje u njemu nam je neizbježno, a često sudjelujemo u njemu u više uloga. Osim toga, nitko nije imun na opasnosti koje donosi promet, a posebno osjetljiva su upravo djeca.

U prometu je izuzetno važno da dijete nauči da se mora zaustaviti, da moraju čekati kao i prepoznati mjesto gdje je sigurno zaustaviti se.

Edukacija o sigurnosti u prometu nije nešto što traje jedan ili nekoliko sati nego je to proces koji će trajati godinama. 

Iz tog razloga našu školu su posjetili djelatnici MUP-a i AMS-a i održali predavanje za učenike trećih razreda.

Učenici su pažljivo slušali i postavljali pitanja. Nadamo se da su njihove riječi ostavile traga na njima te da će ih koristiti kao podsjetnik o sigurnosti u prometu.

 

Sretno u prometu dragi naši školarci !

Opširnije

MONOGRAFIJA "ZVONO OBITELJI"

Ponosni smo na našu djelatnicu Nevenku Sulić - Stipić, koja je večeras u prepunoj dvorani hotela President predstavila monografiju Zvono obitelji!

Opširnije

NENASILNA KOMUNIKACIJA MARSHALA ROSENBERGA

Kreatorom nenasilne komunikacije smatra se američki psiholog Marshall Rosenberg, koji svoju komunikacijsku metodu naziva „jezikom srca ili „govorom žirafe“ jer je žirafa životinja s najvećim srcem.

Učenici 3. a razreda su sa učiteljicom Gordanom Kapular i pedagoginjom učili govor žirafe tj. kako izraziti svoje osjećaje i potrebe bez ugrožavanja drugog, „ja – poruke“.

„Ti poruke“ Rosenberg naziva „govorom zmije“. Zmija je za Rosenberga isto žirafa , ali s govornom manom koju može ispraviti.

Njegujmo povezujuća ponašanja: SLUŠANJE, PODRŽAVANJE, OHRABRIVANJE, POŠTIVANJE, VJEROVANJE, PRIHVAĆANJE, PREGOVARANJE…

3. A= ŽIRAFICE 

 

 

 

Opširnije

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna. To je UNESCO-ova inicijativa kako bi se istaknula važnost pismenosti. Mi većinom ne razmišljamo o tome da postoji problem nepismenosti, ali prema procjenama UNESCO-a iz 2014. godine u svijetu postoji 781 milijun odraslih nepismenih osoba. Stoga je naš zadatak promovirati pismenost.

Međunarodni dan pismenosti obilježili smo u školskoj knjižnici.

Knjižničarka Josipa Čoko pripremila je prezentaciju o ovom važnom danu za obrazovanje te su učenici sa nastavnicama hrvatskog jezika i književnosti Marijanom Krmek i Jasnom 

Raguž rado sudjelovali u prezentaciji i radionici.

Provjerili smo pismenost naših učenika kvizom u wordwallu u kojem su pokazali da jako dobro poznaju gramatiku hrvatskog jezika. 

Razgovarali smo i o načinu potpisivanja nepismenih osoba te smo se svi potpisali otiskom palca.

U školskoj knjižnici smo također izradili plakat te citirali Nelsona Mandelu: „Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet.“

Učenici su naučili da je pismenost važna za njihovu budućnost kao i budućnost i napredak društvene sredine.

Opširnije

PRIREDBA DOBRODOŠLICE ZA PRVAŠIĆE

U dvorištu naše škole u ponedjeljak 5.rujna pred brojnom publikom naši su učenici izrazili dobrodošlicu novoj generaciji prvašića.

Dobrodošlicu prvašićima priredili su učenici viših razreda naše škole raznolikim veselim točkama poput plesa, recitacije i kratkih predstava.

Pozdravnim riječima pred brojnim roditeljima, bakama i djedovima obratio se ravnatelj škole Mateo Jovanović, koji im je poželio toplu dobrodošlicu i puno sreće te podsjetio kako je đačko doba jedno od naljepših u životu.

On je poručio roditeljima da pred djecu ne postavljaju nerealne ciljeve, pozvao ih na zajedničko rješavanje svih poteškoća te dodao kako su ocjene važne, ali ne i najvažnije u njihovom odrastanju kao osoba.

Nakon prigodnog programa uslijedila je prozivka učenika i učenica koji su potom sjeli u klupe svojih razreda zajedno sa učiteljicama.

Njih 124 upisano je ove godine u prve razrede.

Želimo im ugodne školske dane i sretno odrastanje!

Ovim putem želimo zahvaliti i tvornici keksa i vafla „Lasta“ koja je za uspješan početak nove školske godine keksom darovala svako dijete.

 

Opširnije