Povijest škole

Osnovna škola Vladimira Pavlovića u Čapljini je odgojno-obrazovna ustanova i jedna je od tri osnovne škole u čapljinskoj općini.

Po površini i po broju učenika najviša je i najbrojnija škola u HNŽ.

Pored Matične škole čine je i sedam područnih : Zvirovići,Prćavci,Trebižat,Struge- Gorica,Gabela,Šurmanci i Počitelj.

U sklopu škole djeluje i Osnovna glazbena škola sa pet odjela:gitare,glasovira,harmonike,violine i puhači i pohađa je osamdeset učenika.

Školska zgrada je sagrađena 1948. godine i smještena je u užem gradskom središtu i tad se formira Državna niža gimnazija.

Iz nje se od 1954.razvija Viša realna gimnazija te Osmogodišnja škola Čapljina koja nakon spajanja četverogodišnje Narodne osnovne škole i Državne niže realne gimnazije u Čapljini pod tim nazivom počinje raditi 1958.godine.

U poslijeratnom periodu obrazovanje je prolazilo kroz različite oblike pedagoških i organizacijskih reformi (pretškolsko i osnovno obrazovanje je organizirano kao posebna radna organizacija s više organizacija udruženog rada i radnom zajednicom),tako su u Čapljini bile tri osnovne škole i Dječji vrtić.

Od tog vremena škola nosi ime „Veselin Bećević “ i u sklopu škole radilo je i Specijalno odjeljenje za učenike ometene u razvoju kao i Odjel glazbene škole,devedesetih nosi ime Osnovna škola Čapljina i od 1997.godine Osnovna škola Vladimira Pavlovića u Čapljini.

Nastava se odvija u dvije smjene i u školi je zajedno s pomoćnim osobljem uposleno 11o djelatnika;od toga 90 radi u redovitoj nastavi.