TJEDAN KLIMATSKE DIPLOMACIJE

Tjedan klimatske diplomacije obilježava se radi poklanjanja odgovarajuće pažnje ovoj značajnoj temi za Europsku uniju i ostatak svijeta. Tijekom tjedna klimatske diplomacije Delegacije Europske unije i ambasade država članica EU širom svijeta održavaju razne događaje kako bi potaknuli dijalog i suradnju u borbi sa klimatskim promjenama, predstavili uspješne priče i potaknuli daljnje djelovanje. Čapljina je danas bila domaćin jednog takvog događaja koji je bio održan u galeriji “TAU” u suradnji sa našom školom Osnovnom školom Vladimira Pavlovića iz Čapljine i Centrom za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina.

„Ovakve radionice su jako važne za naše najmlađe jer se oni na ovaj način ekološki osvješćuju, educiraju, a kreativnost je najbolji put da im to ostane u sjećanju. Zaštita okoliša je inspirativna tema i nudi brojne ideje kako se izraziti u likovnom smislu,“ rekla je Jelena Grgić, moderatorica likovne radionice.

Četrdest i četiri učenika su kroz dvije radionice posvećene likovnom i likovno-kreativnom izražavanju ponudila svoje odgovore na današnje izazove u očuvanju okoliša i prirode oko nas. Da bi se mogla provesti učinkovita zaštita prirode i klime, nije dovoljno samo voljeti ih, nego posjedovati temeljito znanje o oba pojma.

Mirela Borovac Falak, moderatorica likovne-kreativne radionice je za motive radionice odabrala stabla, cvijeće, leptiriće, bubamare, sve što djecu podsjeća na lijepo u prirodi. „Sve to smo složili u jedan koncept polutke kako bi pokazali kako lijepo i veselo zemlja može izgledati da se samo malo više brinemo o njoj,“ dodala je Falak.

Završnu riječ su imali naši učenici i učenice. Kroz kratko, ali i poučno obećanje prirodi, podijelili su razne savjete odraslima kako i na koji način čuvati okoliš, i na taj način pridonijeti očuvanju klime i smanjenju klimatskih promjena. Učenici su se složili da svi moraju voditi računa o zaštiti prirode i životne sredine.

 

 

Natrag