Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi , službenoj himni, te je i romski jezik  proglašen službenim.

S ciljem boljeg  upoznavanja romske kulture, tradicije i povijesti, učenici 2. e i 3. e razreda su sa pedagoginjom Blankom i svojim učiteljicama , Paulinom  i Manuelom obilježili Svjetski dan Roma.  Djeci je posebno bilo zanimljivo govoriti stihove iz romske poezije, na romskom jeziku. Djeca su bojala romsku zastavu  koja je u donjem dijelu zelena i simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu plava i simbolizira nebo. Crveni kotač koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanje Roma kroz povijest. Djeca su čula ponešto o slavnim osobama romskog podrijetla. Neki od njih su Pablo Picasso, Michael CaineJulij Borisovič Briner, Rita HayworthAva Gardner…

Ponosni smo jer naša škola ima djecu romske nacionalnosti, trudimo se omogućiti im kvalitetno obrazovanje jer je to jedini put izlaska iz kruga marginalizacije i socijalne izolacije.  Rom = čovjek!

Svim Romima čestitamo njihov dan

 

 

 

Natrag