Svjetski dan Brajevog pisma „Prsti su moje oči“

Svjetski dan Brajevog pisma obilježava se 4. siječnja. To je dan kada je 1809. godine rođen Louis Braille, izumitelj pisma za slijepe osobe. Igrajući se u očevoj sedlarskoj radionici ozlijedio je oko. Oslijepio je usprkos tome što mu je odmah pružena liječnička pomoć. Nadarenog dječaka to nije spriječilo na životnom putu. Svirao je klavir, violončelo i orgulje.

Louis je također osmislio i pismo koje se sastojalo od šest točaka uzdignutih na papiru, po tri u dva okomita reda, tako da svakom slovu abecede odgovara određeni razmještaj istih. Dodirujući ispupčenja, slijepa osoba može prepoznati o kojem je slovu riječ i tako čitati.
Braillevo pismo, poznato i kao brajica službeno je prihvaćeno u Francuskoj 1854. g. i od tada se nastavlja širiti u sve dijelove svijeta.
Na Braillevom pismu se tiskaju udžbenici, časopisi i edukacijski materijali već dugi niz godina, iako to ljudi rijetko primjećuju. Brailleovi natpisi na kutijama lijekova pravi su primjer kako bi se ovi znakovi trebali proširiti i na ostale predmete u svakodnevnoj upotrebi.

Natrag