MOTIVACIJSKIM IGRAMA DO RAZUMIJEVANJA POTREBA SLIJEPIH I GLUHIH OSOBA

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih osoba u mjesecu rujnu i Međunarodnog dana bijelog štapa u listopadu, održane su tematske edukacije učenika 4. i 5.razreda primjerene uzrastu djece.

Putem zajedničkih aktivnosti učenika i prof.Martine Tošić naši su mališani uvidjeli potrebe osoba s invaliditetom.Osvijestili smo važnost svih naših osjetila kojima dobivamo informacije iz okoline kao i o preprekama s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida, sluha i motorike. Istaknuli smo važnost znakovnog jezika kojim se služe gluhe osobe te da znakovi tvore smisao riječi uz pomoć određenog položaja šake, orijentacije,položaja i smjera pokreta ruke,držanja tijela i izraza lica. Također, ulogu taktilnog osjeta pri upotrebi Brailleovog pisma kojim slijepe osobe komuniciraju.Upoznali smo se s brojnim arhitektonskim barijerama i opasnostima s kojima se tijekom kretanja i snalaženja susreću slijepe i slabovidne osobe.

Bijeli štap predstavlja zaštitni prometni znak i omogućuje slijepoj osobi samostalno kretanje na poznatom terenu.Sve što se nalazi izvan dosega bijelog štapa predstavlja veliku nepoznanicu i izazov za osobu koja ne vidi.Kroz aktivnosti smo ponovili povezanost i razliku značenja kretanja i orijentacije u prostoru, saznali važnost osposobljenih pasa vodiča,asistenata i pojedinaca koji pomažu osobama s invaliditetom u ostvarivanju svakodnevnih poslova .

Upoznali smo se sa aktivnostima peripatologa -stručnjaka koji vrši tečaj poduke slijepih osoba tijekom koje savladavaju osnovne tehnike i vještine korištenja štapa, prometnih pravila i konfiguraciju terena kojim će se kretati.

Motivacijskim igrama i zadatcima u školskom prostoru uz pomoć i vodstvo,savladali smo prepreke.Na taj način smo na trenutak osjetili s kojim se izazovima susreću osobe s invaliditetom i hendikepom te koliko je izuzetno bitna podrška okoline i društva u cjelini.

 

 

Natrag