Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Želeći osvijestiti kod učenika osjećaj suosjećanja i boljeg razumijevanja nekih povijesnih događaja koje bismo najradije da se nikad ni dogodili nisu, za učenike devetih razreda organizirali smo prikladno predavanje. Naime, danas 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtaveholokausta, a prva asocijacija na svu djecu žrtve zasigurno je Anna Frank-djevojčica koja je iznimnim spisateljskim darom ostavila dragocjen trag svojih osobnih proživljavanja ratnih strahota u jednom od najpoznatijih dnevničkih zapisa. Nastavnica Marijana Krmek osvrnula se upravo na književno-umjetničku vrijednost jedne od najdražih lektirnih knjiga učenika devetih razreda. Sugerirala je i posjet jednom od najvećih židovskih spomenika u ovom dijelu Europe koji se nalazi na Krajšini nadomak Stoca. Ondje je grob rabinaMoshe Danona koji je htijući ispuniti svoj zavjetni put u Palestinu preminuo upravo nadomak Stoca gdje je po želji i sahranjen ( …ako putem umrem, neka me na tom mjestu i sahrane…).  Vremenom je grob postao mjesto hodočašća.

Nastavnica povijesti, Ljilja Dodig, potom je zanimljivom prezentacijom izložila povijesno-političke prilike i aktere koji su razlog ubijanja milijuna Židova, napose djece. Nakon prezentacije uslijedio je kviz kojem su djeca pristupila putem mobitela i igrice Kahoot. Tri najbrža i najpreciznija učenika iz obaju razreda prigodno su nagrađena.

Sudeći po povratnim informacijama naših devetašameđupredmetna povezanost dobro je došla i moguća je zaista u svim predmetnim kombinacijama. Ova današnja podsjetila je djecu da rat nikada i nikome nije donio ništa dobro i da svakodnevno valja zahvaljivati na životu u miru i blagostanju.

Natrag