DANI MATERINSKOG JEZIKA I DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

Glagoljična tradicija u Hrvata duga je 11. stoljeća i predstavlja snažan dio hrvatskog identiteta. Ona je važan dio naše pismenosti i kulture. Kolika je važnost glagoljice u našoj kulturi pokazuju i brojni spomenici pisani ovim pismom: Bašćanska ploča ( oko 1100. g. ) , Vinodolski zakonik ( 1288.g. ) , Misal po zakonu rimskoga dvora ( 1483.g. ) itd.

Upravo zbog snažne glagoljične tradicije, važno je učenicima približiti ovaj kulturni fenomen.

Povodom Dana materinskog jezika i Dana hrvatske glagoljice u školskoj knjižnici tjedan smo obilježili glagoljicom koju želimo sačuvati od zaborava.

Knjižničarka Josipa Čoko pripremila je kreativne radionice, prezentaciju i kviz za učenike te smo odradili korelaciju hrvatskog jezika i povijesti. Nastavnik Robert Borovac objasnio je glagoljicu kroz povijest i povijesne spomenike.

Učenici 7.c razreda pripremili su plakate koje su prezentirali u knjižnici. Plakati su na temu – Bašćanska ploča, Humačka ploča i Hrvojev misal.

Danas, u doba globalizacije – u kojemu je na djelu snažno miješanje različitih kultura, svjetonazora i religija – čovjek treba postati građaninom svijeta, a pritom sačuvati svoj nacionalni identitet, svoju kulturu, društvenu , moralnu i duhovnu baštinu. 

Natrag