Terenska nastava učenika 4. razreda

Terenska nastava učenika 4. razreda

Petak 13.10. i utorak 17.10. učenici 4. razreda naše škole su posjetili Zračnu luku Mostar i Meteorološku stanicu Mostar.

Meteorološka stanica na Bijelom Brijegu je glavna stanica na području cijele Bosne i Hercegovine. Učenici i učiteljice su lijepo dočekani od strane djelatnika koji su im pokazali šta se sve radi u stanici i na koji način. Meteorološka stanica počela je sa radom na ovoj lokaciji 1950.Mjerenja se vrše svakih sat vremena, 24 sata dnevno. Elementi koji se mjere: temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, tlak zraka, naoblaka, vidljivost, jačina i smjer vjetra, trajanje sijanja sunca. U gradu se snažno sudaraju utjecaji mediteranske i kontinentalne klime upravo zbog tog stalnog susreta vrijeme tijekom dana zna biti jako prevrtljivo, a pogotovo u proljeće.Najtopliji dan u Mostaru dogodio se 31. srpnja 1901. kada je izmjerena temperatura u hladu iznosila nevjerojatnih 46 °C, što je apsolutni balkanski rekord. Najhladniji dan u Mostaru je bio 24. siječnja 1963., s izmjerenih -11 °C. Najveća visina snijega zabilježena je 5. veljače 2012. Kada je palo 85 cm snijega.  

Nakon posjeta Meteorološkoj stanici učenici su se uputili u Zračnu luku Mostar. Nažalost nisu uspjeli dočekati slijedanje zrakoplova zbog kašnjenja ali su se detaljno upoznali sa radom Zračne luke Mostar. Naučili su kad je Zračna luka Mostar otvorena za civilni zračni promet, a to je bilo davne 1965.godine i to isključivo za domaće letove. 1984.godine stječe status međunarodne zračne luke. Rekordni broj od 86.000 putnika u predratnom razdoblju je bio 1990 godine. Bilo je opravdano očekivati da će 1991 godina donijeti povećani broj od 100.000 putnika, no nažalost počeli su oružani sukobi i s tim je prekinut i civilni zračni promet s zadnjim letom izvršenim u studenom 1991.
Zračna luka Mostar je ponovno otvorena za zračni promet 07 srpnja 1998. godine. 

Natrag