Međunarodni dan žena

Svake godine, 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena. Obilježavanje Međunarodnog dana žena, svoje korijene vuče iz 1908. godine, kada je više od 15 tisuća žena marširalo ulicama New Yorka, zahtijevajući pravo na glasovanje, pravo na veće plaće, skraćenje radnog vremena i ostalo.

Naša škola osnivač je međunarodnog eTwinning projekta "International Women's Day" u kojem kao partneri sudjeluju i škole iz Turske.

Dan žena obilježili smo prezentacijom u školskoj knjižnici. Knjižničarka Josipa  Čoko u suradnji s nastavnicama Danijelom Raguž i Vesnom Lukendom Nikšić je pripremila prezentaciju o ženama koje su mijenjale svijet i kojima trebamo biti zahvalne na svemu što su izborile za nas.

Nastavnik Ante Obad i knjižničarka Josipa su uradili korelaciju povijesti i hrvatskog jezika i književnosti te 7.d razredu objasnili kako su se žene borile za svoja prava kroz povijest.

Nastavnica Sanja Malić je također sudjelovala u obilježavanju Dana žena te 8.a razredu pričala o nobelovki Marie Curie.

Učenici 6.e razreda Marija Marić, Katja Ivanković, Filip Vidović i Dorijan Vego su prezentirali različite žene kroz povijest i danas. Njihov rad koordinirala je razrednica Vesna Lukenda Nikšić te ga nadopunila svojom prezentacijom.

Pričali smo o Malali, Anni Frank, Coco Chanel, Majci Tereziji, Rosi Parks , Jane Austen, Helen Keller, Marie Curie, Mariji Jurić – Zagorki i ostalim ženama koje su se borile za prava žena.

Nastavnica Danijela Raguž je održala prezentaciju i objasnila 9.c razredu zašto obilježavamo današnji dan.

Učenici naše škole istraživali su zanimljive podatke o ženama znanstvenicama i njihovim iznimnim postignućima, koje su predstavili kreativnim i maštovitim plakatima.

Učenica 9.a razreda Romana Marija Falak je uradila plakat Anne Frank na engleskom jeziku te nam pričala o Anninom životu u koncentracionom logoru.

Jedan od Anninih citata : „Ne želim živjeti uzalud, kao većina ljudi. Želim biti korisna i donositi zadovoljstvo svim ljudima, čak i onima koje nikada nisam upoznala. Želim nastaviti živjeti i nakon smrti!

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena, u našoj školi, temeljila se na prikazivanju svestranosti, aktivnosti i sposobnosti žena te predstavljanju njihovih postignuća kroz povijest.   

Učenica 9.g razreda Nika Dževlan je uradila plakat i pripremila prezentaciju o Malali.

Malala je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece te najmlađa osoba dobitnica Nobelove nagradeNobelovu nagradu za mir dobila je 2014. u dobi od 17 godina.

Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje.

Na našem videu,koji se nalazi na FaceBook stranici,  pogledajte kako smo obilježili Dan žena u našoj školi.

Hvala učenicima na sudjelovanju. Radujemo se budućim projektima i suradnji sa školama iz cijelog svijeta!

Natrag