Majčin dan u našoj školi

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama.

Naša škola osnivač je eTwinning projekta „Majčin dan u našoj školi“ dok su nam partneri škole iz Hrvatske, Litve, Poljske, Moldavije, Rumunjske i Turske. 

U projektu sudjeluju knjižničarka Josipa Čoko, učiteljica Senka Erić, vjeroučiteljica Anamarija Raguž i nastavnica informatike Danijela Raguž. 

Učenici 2.,4., i 5., razreda PŠ Gabela Polje sa učiteljicom Stanislavom Rajić posadili su cvijeće i izradili čestitke za svoje mame. 

Učenici 2.e razreda sa učiteljicom Senkom Erić su izradili čestitke za svoje mame te pripremili igrokaz u školskoj knjižnici.

Prednju stranu čestitke ukrasili su stihovima pjesnika Tina Kolumbića "Majka i Sunce".


Kad majka hoda, Sunce blista, u svakoj njenoj kretnji.

Ne znam da li je majka ili Sunce u šetnji.

I majka i Sunce griju svijet

Zagrljeni oni su cvijet.

 

Vjeručiteljica Anamarija Raguž je sa učenicima 2.c i 2.d razreda izradila cvijet gdje su učenici na latice pisali kakva je njihova mama te tako napravili „mamino drvce“:

Učenici 6.f razreda razgovarali su o mjesecu svibnju kao Marijinu mjesecu, pjevali Marijine pjesme i razgovarali o našoj nebeskoj majci kao i o našim mamama.

Učenica Ana Musulin nacrtala je lik Blažene djevice Marije. 

U školskoj knjižnici smo sa knjižničarkom Josipom također izrađivali čestitke za naše mame te im napisali pjesmice u akrostihu tako da tvore njihovo ime. 

Učenice 6.e razreda su napravile „knjigu uspomena“ za svoje mame. Učenice su pisale na engleskom jeziku i radile ilustracije sebe i mame te pri tome naučile nove riječi i usrećile svoje mame lijepom uspomenom. 

U knjižnici smo pripremili i video za mame na engleskom jeziku pri čemu su djeca usavršila svoje digitalne vještine i engleski jezik. Video možete pogledati na linku ispod. 

U sklopu projekta nastavnica Danijela je također uradila video u čast svih majki. 

Naše radove možete pogledati u galeriji slika.

 

„Majka može zamijeniti svakoga, ali majku nitko ne može zamijeniti. Uspješne majke nisu one koje se nikad nisu borile s problemima, već one koje nikad ne odustaju, unatoč problemima s kojima se susretnu na svojem putu. Drage majke, i sve one koje se tek spremate postati, od srca vam čestitamo vaš dan! Želimo vam da ga provedete uz svoje najmilije ispunjeni srećom“!

Natrag