DAN OČEVA

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni.
U Americi se Dan očeva počeo obilježavati već 1910. godine, a kod nas se počeo obilježavati krajem 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Danas se slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne na isti datum. Kod nas se obilježava 19. ožujka, na Dan sv. Josipa, koji je uza sve ostalo i zaštitnik očeva.
Najstariji zapis koji govori o ocu i Danu očeva je pismo dječaka Elmesa iz starog Babilona koji je svom ocu prije više od 4000 godina zaželio dobro zdravlje i dug život.
Dan očeva izvrsna je prilika da se očevi osvrnu na svoju ulogu u obitelji, a suprugama i djeci da im berem riječju hvale iskažu zahvalnost na njihovoj prisutnosti i potpori u životu. Jer, istraživanja provedena na temu životnih vrijednosti ukazuju kako djeci tijekom odrastanja očevi stavovi u životu , ali i prema vjeri postaju važniji nego majčini.
U školskoj knjižnici naše škole knjižničarka Josipa Čoko je pripremila kratku prezentaciju i prigodni film povodom blagdana sv. Josipa i Dana očeva. Pričali smo u ulozi oca u obitelji i koliko trebaju biti zahvalni svojim očevima i majkama na svemu što rade za svoju djecu jer je svakom roditelju budućnost i sreća djeteta najbitnija.
Učenici 2., 4., i 5., razreda PŠ Gabela Polje sa učiteljicom Stanislavom Rajić su izrađivali prigodne čestitke za svoje tate.
Mnogi su pjesnici ispjevali pjesme o očevima, a u nastavku pročitajte pjesmu Grigora Viteza:
 
DOHVATI MI, TATA, MJESEC
 
Dohvati mi, tata, Mjesec
Da kraj mene malo sja!
Dohvati mi, tata, Mjesec
Da ga rukom taknem ja!
Mjesec mora gore sjati
Ne smije se on skidati.
On mora kod zvijezda biti
Put zvijezdama svijetliti
Da zvjezdice kući znaju
Kad se nebom naigraju.
I na zemlju mora sjati
Da zec vidi večerati
Da jež vidi putovati
Da miš vidi trčkarati
Da bi ptice mogle spati
I da tebi, moje dijete,
Mjesec lagan san isplete
Od srebrnih niti
Pa da snivaš i ti.
Grigor Vitez
 
Tatama želimo sretan Dan očeva!
 
Svima koji su po sv. Josipu dobili ime želimo sretan imendan i snagu vjere i pouzdanja u Boga kako je to imao sv. Josip.

Natrag